Számos olyan tárgy található a háztartásokban, amit csak azért őrizgettek, vigyáztok rá, mert fontos emlék vagy örökség, esetleg ajándék egy számotokra kedves embertől, de nem igazán tudtok mit kezdeni vele. Nincs funkciója, öreg, hibás, esetleg nem igazán tetszik, de mégsem váltok meg tőle, mondván úgyis jó lesz az még valamire. Ismerős a helyzet, ugye?

Mi lenne, ha ezek egy részéből lámpák születnének? Örültségnek hangzik? Dehogy! Hiszen erre van a mondás: „mindenből lehet lámpát készíteni”. Igaz vagy nem, ezt én is így gondolom: lámpa szinte mindenből készíthető. Erre jó példa a következőkben leírt megrendelésem története.

Egy szép napon kaptam egy levelet egy kedves embertől, akit hívjuk Tamásnak. Tamáselég konkrét lámpatervvel keresett meg. Azt szerette volna, hogy készítsem el számára az általa megálmodott lámpát. Ezt egy személyes találkozó alkalmával át is beszéltük, viszont erre a találkozóra meglepett két fekete, félcső formájú falidísszel is. Fogalmam sem volt, hogy miért hozta ezeket magával, hiszen nem kapcsolódtak a megrendelt lámpához. A tárgyalásunk végén Tamás felemelte ezeket a különleges, számára oly kedves afrikai vagy dél-amerikai szuveníreket, és megkért, hogy alakítsam át őket falilámpává. Sokan gondolhatjátok, hogy ez nem is olyan nagy feladat, csak egy egyszerű, könnyen kivitelezhető barkácsmunka. Ez akár igaz is lehet, hiszen az elvégzendő feladat szempontjából nem tűnt nagy kihívásnak a rám váró munka. Ugyanakkor ez egy hatalmas teher, hisz ez az ember rám bízta a féltett, szerettet, megbecsült tulajdonát. Egy olyan tárgyat, ami számára pótolhatatlan.

falidisz_lampa1
A “nyers” falidísz.

Ennek tükrében, jólesett az a tudat, hogy megbízott bennem, elfogadta az ötleteimet, és érezte, hogy nálam biztonságban tudhatja átalakításra váró emléktárgyát.

falidisz_lampa2
A tervezés.
Munka közben.
falidisz_lampa4
Majdnem kész.

Természetesen elvállaltam a munkát és nagy gonddal álltam neki az átalakításnak. Igyekeztem megtartani az eredeti formát úgy, hogy közben belevittem a saját stílusomat. Remélem meg tudtam felelni az elvárásoknak!

falidisz_lampa5
Az elkészült lámpa.

Ha otthon akad olyan tárgyad, ami funkcióváltásra vár, keress bátran. Közösen kitaláljuk, hogy miként születhet újjá egy olyan alkotásban, ami illeszkedik a mindennapi életedhez mégis különleges és egyedi.

Kz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.