Mi az a steampunk?

Steampunk

Napjainkban erős vágyat érzünk a régi dolgok iránt. Ez nem csak a mai 40-es és 50-es korosztályra vonatkozik, akik szeretnék újraélni a gyerekkorukat, hanem már a fiatalok körében is egyre nagyobb divat visszanyúlni egy régi kor elfeledett stílusához. A steampunk (ejtsd: sztímpánk; angol kifejezés, ami magyarul gőzpunk) is egy ilyen stílus. Manapság rengeteg helyen találkozhatunk vele. Éttermekben, szórakozóhelyeken, üzletekben, sőt egyre több lakásban is felfigyelhetünk ilyen tárgyakra, kiegészítőkre. Ezzel a bejegyzésemmel megpróbálom összefoglalni, hogy mik is az irányvonalai, honnan alakult ki és mik a jellemzői.

Hitvallása, hogy a gőzgépek szépek, a műanyag pedig nem létezik.

Mi is az a steampunk?

Biztos sokan láttátok azt a Will Smith filmet, melyben egy képzeletbeli vadnyugaton lövöldöznek minden féle csupa bonyolult és sci fi-be illő gépek társaságában, amik pöfékelnek, csattognak és rengeteg kis alkatrészből állnak. Ez a film a Vadiúj vadnyugat, ami egy tipikus steampunk film.

Ennek a stílusnak vagy irányzatnak a kellékei, díszítőelemei a fogaskerekek, kulcsok, csavarkulcsok, óraműves alkatrészek, fémcsövek, fém- esetleg fa alkatrészek, de a műanyag használata szigorúan tiltott. Jellemző színei az óarany, a réz, a bronz, az ólmos árnyalatok, vagy akár a rozsda is. A steampunk stílus a mai modern elemeket társítja a XVIII. és XIX. századi viktoriánus kor tárgyaival, így alkotva egy nosztalgikus, de mégis a mai korban is használható eszközt.

Ebben a stílusban fellelhető még a korabeli tudományos-fantasztikus regények világa is, ahogyan elképzelték a modern kor gépeit. Ezek a gépek kizárólag gőz- vagy benzines motorral működtek.

A steampunk 1970 és 1980 között alakult ki. Kezdetben a cyberpunk alfajaként kezelték, majd az 1990-es évektől beszélhetünk külön irányzatról. Ekkor már jelentős irodalommal és filmmel szerzett jelentős tábort magának. Klubok alakultak, ahol a tagok összejövetelkor a stílus meghatározó elemiben jelentek meg.

Steampunk mellékágai

Historikus steampunk: ennek követői olyan tudományos-fantasztikus világot képzeltek el, amelyben nem indult be az elektromosság elterjedése.

Steampunk fantasy: itt nincs is tudományos fantasztikum, csak a díszletben jelenik meg a steampunk. Ilyen film például a Van Helsing.

A steampunk név körül sok vita van, ezért szokták más nevekkel is illetni, mint pl. „viktoriánus tudományos fantasztikum” (Victorian Science Fiction), „tudományos románc” (Scientific Romance), „az iparosodás korának tudományos fikciója” (Industrial Age Science Fiction), „indusztriális fantasy” (Industrial Fantasy), „Voyages Extraordinaires”, „gázlámpás fantasy” (Gaslamp Fantasy).

Steampunk a jelenben

Míg a viktoriánus korban az emberek együtt éltek a kor technikai vívmányaival és csak regényekben élték ki fantáziájukat, addig a mai társadalom már nosztalgiával gondol erre az időre. Ezért a szellemisége – a technológiától való félelem, a viktoriánus kor társadalomkritikája és a retro-futurisztikus elemek továbbgondolása – már a múlté. Ma már szinte csak stíluselemként értelmezhetjük a steampunkot. Viszont így remek tárgyak, kiegészítők és filmek készülhetnek felhasználásával. 

KREATIVA steampunk lámpák

Mindig különös izgalommal tölt ahogy két feszültség alatt lévő vezeték miatt lángba borul az a kis fémszál az üvegbúra alatt. Sokféle lámpát, hangulatlámpát készítettem már, de a steampunk lámpák ragadtak meg a legjobban. Itt szinte kötelező elem a látszó izzó használata. Ez az, ami rabul ejtett engem. Bár a tradíciós gőzpunk stílusnál egyszerűbb és letisztultabb formákkal dolgozom, mindenképpen fellelhetők munkáimon ennek a stílusnak a nyomai mind színekben, mind pedig a felhasznált anyagokban.

Az írás egy része a wikipédiáról származik.

Kz.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error: Másolás védelem!