Miért fontos körültekintőnek lenned?

Lámpagyártás avagy az E26 és az E27 foglalat rejtelmei.

Az érdeklődési köröm miatt elég gyakran keresek rá az interneten lámpáimhoz hasonló képekre. Ilyenkor természetesen ötleteket is próbálok meríteni, de azt is nézem, hogy esetleg az én lámpáimnak van-e másolója. Szoktam találni, de ilyenkor próbálok új ötleteket belecsempészni következő alkotásaimba, amivel kicsit más, kicsit egyedibb lesz a számtalan hasonló steampunk stílusú lámpától.

Ma már rengeteg internetes felület található, amely kézműves termékekkel foglalkozik, sőt a legnagyobb webáruházakban is találunk úgynevezett “vintage” és “industrial” lámpákat. Ezeken az oldalakon főleg gyárak tömegtermékeivel találkozhatunk.

A hazai oldalakon viszont lelkes amatőrök és hobbi-alkotók is szép számmal képviseltetik magukat. Akik nekiállnak a lámpakészítésnek, azok közül sokan gondolják úgy, hogy ez egy egyszerű és könnyű pénzszerzési lehetőség, hiszen biztos talál a pincében, a padláson vagy egyéb elfekvő helyen régi kacatokat, lomokat, amiket felhasználhat ipari stílusú lámpájához. Amikor megvan a lámpatest, szükség lesz hozzá megfelelő foglalatra, kapcsolóra, izzóra, vezetékre. Itthon viszonylag körülményes beszerezni ilyen foglalatokat és izzókat. Annak ellenére, hogy már sok bolt foglalkozik velük, az áruk nagyon magas. Ilyenkor jön számításba a kínai piac. Onnan könnyen, aránylag olcsón juthatnak hozzá indusztriális kiegészítőkhöz. De egy fontos dologról nem tudnak!

Ázsiában sok szabvány eltér az európaitól, bár ezeket fel is tüntetik a webáruházak által hirdetett termékek leírásaiban. Mégis nagyon körültekintőnek kell lenni, hogy megfelelő alkatrészt rendeljünk. Ilyen alkatrész például az izzó is. Nem mindegy, hogy 230 voltos vagy 110 voltos hálózaton fogjuk használni. Kellemetlen meglepetés, amikor a 110 voltos gyönyörű izzónk egy villanás alatt elfüstöl az első kipróbálásnál. De ez a baleset “csak” bosszúságot hagy maga után.

Amiről most írni fogok, az már kimondottan életveszélyes megoldás és sajnos nagyon sok hazai lámpakészítőnél látom ennek alkalmazását. Ez nem más, mint a foglalat kérdése. Nálunk két foglalattípus a legelterjedtebb, ezek az úgynevezett E14 és E27-es foglalatok. Izzókat is ezek alapján kell venni hozzájuk. A steampunk lámpákba általában E27-es izzókat rakunk.

E27
Jól látszik a különbség.

A kínai piacról viszont általában E26-os foglalatokat tudunk beszerezni, mivel ott ez a szabvány méretezés. Ez a szám azt jelenti, hogy 26 milliméter széles és majdnem ugyanennyi magas az izzó végén látható menet, míg az E27-es izzónál ugyanez 27 milliméter. Ez akkor baj, amikor itthon E27-es izzót próbálunk betekerni egy E26-os foglalatba, amit mondjuk az Ebay-en keresztül rendeltünk.

Veszélyes megoldás!

Ilyenkor az izzó menetes részéből egy kis rész szabadon marad, mivel nem lehet végig betekerni a foglalatba. Jogosan merül fel a kérdés, hogy egyáltalán miért lehet beletekerni egyiket a másikba, hiszen nem egyezik a méretük. A válasz az, hogy elég tág a menetek tűréshatára, így ezt a viszonylag kicsi eltérést még könnyen tolerálja a menetemelkedés. A kilógó rész viszont nagyon veszélyes, mivel feszültség alatt van. Hozzáérve áramütést okozz, így életveszélyes ez a kivitelezés. Ezzel a veszéllyel sok alkotó nem foglalkozik, pedig bárki könnyen áramütést szenvedhet akár takarítás közben is.

Természetesen van rá megoldás. A legegyszerűbb, ha E27-es foglalatot használunk E27-es izzóhoz. Én is ezt teszem. Hátránya, hogy ebből nem létezik olyan sok, szépen kidolgozott és antikolt foglalat, mint az E26 méretből. A másik megoldás a kínaiaktól származik, mivel az ottani gyártok is tisztában vannak a szabványok közötti eltéréssel. A foglalatokhoz mellékelnek egy parafa palástot, ami leszigeteli a kilógó részt, azaz meghosszabbítja a foglalatot. Hátránya, hogy nem szép. Feltehetőleg ezért nem is használják az itthoni amatőr lámpakészítők, vagy esetleg csak nem tudják, hogy mire is való.

Jól látható a palást.

Legyetek körültekintőek, amikor elektromos árammal működő alkotást vásároltok. Győződjetek meg arról, hogy a kiválasztott termék alkotója rendelkezik azzal a tudással, ami szavatolja a biztonságot.

kz

One Comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error: Másolás védelem!